Laskar Puntlastechniek
  • Actueel

Interview: Afbrandstuiklassen levert Klinger pure winst op

Enige tijd geleden is Metaal Nieuws op bezoek geweest bij Klinger om een reportage te schrijven, over afbrandstuikmachines die onlangs opgeleverd zijn door Laskar Puntlastechniek.

De afbrandstuiklasmachine die onlangs is geleverd door Laskar Puntlastechniek, is een echte aanwinst voor de vestiging van Klinger in Rotterdam. Hiermee is bij de productie van industriële afdichtingen een kwaliteitssprong gemaakt, tijdwinst geboekt en een materiaalbesparing gerealiseerd omdat er geen lasdraad nodig is bij deze lastechniek.

Klinger is een Oostenrijks concern dat wereldwijd opereert en veertig vestigingen heeft. Appendages in de breedste zin van het woord vormen de kernactiviteit; Klinger produceert en levert alles wat tussen leidingen zit. Ook industriële afdichtingen. Deze worden onder meer geproduceerd in Rotterdam. “Onze grootste klant is Tata Steel”, zegt productiemanager Sealing Theo van den Berg. Hij is verantwoordelijk voor de productie van zowel de zachte als de metalen afdichtingen. De afdeling metalen afdichtingen verwerkt vooral staal en RVS. Maar in de stellingen liggen ook koper, titanium en hastelloy metaalplaten. “We zijn sterk in het maken van alles wat niet standaard is, maar afwijkt”, zegt Van den Berg. “Daar kunnen we onze klanten snel mee helpen, ook in het weekend.”

Productie-efficiency
De afdeling metaal maakt met name zogeheten KAM profielen, duizenden en duizenden per jaar. Dat zijn vlakke ringen waar groefjes in worden gedraaid zodat ze gaan opstaan. Het zijn allemaal ringen in het dunne gebied, van 1,5 tot 4 mm dik. Ze gaan van heel klein tot wel 4,5 meter groot. Er zijn 26 handelingen nodig om één KAM profiel te maken: het materiaal moet worden gesneden (op de laser of de waterjet), gedraaid (op carrouseldraaibanken en CNC draaibanken) en gelast. Hiervoor beheerst Klinger verschillende lastechnieken. Daarnaast worden ook bewerkingscentra en een aantal specifieke machines ingezet zoals wikkelbanken en apparatuur om grafiet op te brengen. Met zoveel handelingen is een goede efficiency in de productie belangrijk. De meeste werkplekken op de afdeling metaal zijn dan ook zodanig ingericht dat de medewerkers weinig wachttijden kennen. Als de draaimachine draait kunnen ze vlak in de buurt daarvan bijvoorbeeld ontvetten, graveren of puntlassen.

Puntlassen
Puntlassen is één van de lastechnieken die Klinger toepast. Om een KAM profiel zitten twee halve manen, die aan elkaar moeten worden gelast. Ze hebben uitsluitend een centreerfunctie: bij de installatie zorgen ze ervoor dat de ring op de juiste plek zit. Als de bouten eenmaal zijn aangehaald, gaat de ring nergens meer heen. De buitenring mag dan geen invloed hebben op het element, dat kan krimpen en uitzetten. Daarom moet er een lichte speling zitten tussen de binnen- en de buitenring. Dit alles maakt puntlassen tot de ideale techniek om de halve manen met elkaar te verbinden. Klinger puntlast al sinds mensenheugenis. Enkele jaren geleden is geïnvesteerd in een nieuwe machine van Laskar Puntlastechniek. Daarmee is een kwaliteitsslag gemaakt. “Deze machine last kwalitatief goed en betrouwbaar. We kunnen hem heel goed finetunen, het ampèrage en de luchtdruk nauwkeurig regelen”, zegt Van den Berg, die goede ervaringen heeft met Laskar Puntlastechniek. “Als er problemen zijn met de machine lossen ze die goed en snel op. Ze hebben ons ook al eens heel goed geadviseerd bij een ander product van 0,2 mm RVS om uit te zoeken of ze ons konden helpen.”

Afbrandstuiklasmachine
Veel producten (ringen) bij Klinger worden TIG-gelast. Dat gebeurt met vier man, allemaal gecertificeerd. Van den Berg noemt dat een bewerkelijk proces, dat veel tijd kost. Op zoek naar een beter alternatief stuitte hij bij een zusterbedrijf in Duitsland op een afbrandstuiklasmachine van de Duitse fabrikant Ideal, die in Nederland wordt vertegenwoordigd door Laskar Puntlastechniek. Deze machine leek hem ook geschikt voor toepassing in Rotterdam.

Afbrandstuiklassen is een elektrisch lasprocedé en behoort tot de categorie van het weerstandlassen. De techniek wordt in veel verschillende toepassingen gebruikt, doordat de productiviteit en betrouwbaarheid ervan resulteren in een robuust en consistent lasresultaat. Bij deze techniek worden de oppervlakken van het te lassen materiaal zelf zodanig verhit (door er een zeer grote wisselstroom doorheen te laten lopen), dat ze deegachtig worden. Er wordt geen ander materiaal toegevoegd. De gehele las wordt in enkele secondes gemaakt. De te lassen delen worden direct na het inschakelen van de stroom kort iets van elkaar getrokken, waardoor een vlamboog wordt getrokken. Die veroorzaakt de hitte die nodig is om de oppervlakken van de te lassen delen in deegachtige toestand te brengen. Als de lasnaad verwarmd is tot een bepaalde temperatuur, begint het vonken en het oppervlaktemateriaal wordt afgebrand, wat resulteert in een gelijk en schoon lasnaadoppervlak. Na het vonken, begint het forceren waarbij de twee oppervlakken met veel kracht samen worden gedrukt om een goede lasnaad te verkrijgen. Voor een deel bestaat het lasproces uit het uitgloeien van de las, wat belangrijk is voor het eindresultaat van de las.

Hebben wij uw interesse gewekt?

Bent u benieuwd naar onze puntlas- en/of stiftlasmachines of heeft u vragen hierover? Graag vertellen we er alles over!

Neem vrijblijvend contact met ons op