Laskar Puntlastechniek
  • Actueel

Interview MetaalNieuws Premium

Onlangs was MetaalNieuws bij ons op bezoek in onze nieuwe vestiging in Hardinxveld-Giessendam. Zij hebben hiervan onderstaande reportage in de september editie van hun vakblad gepubliceerd.

Sterk groeiend Laskar Puntlastechniek is verhuisd
Door: MetaalNieuws Premium  – 4 september 2019

Laskar Puntlastechniek heeft de vestiging van moederbedrijf Laskar las- & snijtechniek in Gorinchem verlaten en opereert sinds begin september vanuit een nieuwe vestiging in Hardinxveld-Giessendam.

Volgens divisiemanager Wim Goedhart van Laskar Puntlastechniek was de situatie in Gorinchem niet langer werkbaar. Laskar Puntlastechniek is nu zo’n 20 jaar actief met punt- en stiftlaslastechnieken en heeft zich na jaren van geleidelijke groei de afgelopen twee jaar sterk ontwikkeld. Dat komt onder andere door de tendens naar het lichter construeren van plaat- en draadproducten, waardoor steeds meer lichter en dunner plaatmateriaal (onder andere RVS, maar ook aluminium) wordt toegepast. “Dat biedt kansen voor puntlastechnieken ten opzichte van smeltlasprocessen, omdat de warmtebeheersing eenvoudiger is en er geen vervorming optreedt”, aldus Goedhart. Daar komt bij dat seriematig puntlaswerk dat was verdwenen naar lagelonenlanden terugkomt, maar dan wel geautomatiseerd. “Ook daar profiteren we van. We kunnen zowel voorzien in handmatige als in gerobotiseerde/geautomatiseerde punt- en projectielas installaties. Dat laatste komt steeds vaker voor, waarbij we samenwerken met machinebouwers en robotleveranciers.”

Nieuwe medewerkers
Om in de groeiende behoefte te kunnen voorzien is het kernteam van Laskar Puntlastechniek van zes personen het afgelopen half jaar uitgebreid met drie nieuwe medewerkers. De divisie las- & snijtechniek is ondertussen ook gestaag doorgegroeid, waardoor de beschikbare ruimte in Gorinchem niet meer toereikend was. “We stonden in de showroom nieuwe puntlasmachines op te bouwen en reparaties uit te voeren”, aldus Goedhart. “Dat is natuurlijk geen wenselijke situatie.”

Test- en democentrum
Sinds de verhuizing is dat totaal anders. Laskar Puntlastechniek beschikt nu over een grote kantoorruimte en twee bedrijfshallen van 200 vierkante meter met daarin ook nog eens een grote entresolvloer. Het nieuwe bedrijfspand biedt alle ruimte voor een uitgebreide test- en demonstratieruimte, een technische ruimte voor het opbouwen en repareren van machines en een logistieke ruimte. “We zijn nu goed ingericht om onze klanten optimaal te kunnen bedienen. In het test- en demonstratiecentrum tonen wij alle mogelijke oplossingen op het gebied van punt- en projectielassen, stiftlassen en stuiklassen. We kunnen hier klant specifieke lasproeven uitvoeren en daarmee nieuwe toepassingen binnen ons specialisme, zoals de mogelijkheden in projectielassen en ook stuiklassen, demonstreren aan de klant. Zo kunnen we een groot deel van de behoefte van onze klanten hier ter plekke tonen op hun eigen producten.”

Samen optrekken met de klant
Kortom: er zijn nu weer optimale voorzieningen om de klanten te bedienen. En dat is precies waar Laskar Puntlastechniek voor staat. Twintig jaar geleden werd besloten om vanuit Laskar te specialiseren in puntlastechniek, later is daar het stiftlassen bijgekomen en sinds vorig jaar ook het stuiklassen. Er is altijd gewerkt vanuit een duidelijke visie. Wim Goedhart, hier van meet af aan bij betrokken, zegt hierover: “Bij het puntlassen moet je de bereidheid hebben een extra stap te doen voor je klanten. Want de klant komt niet bij ons voor een machine, maar met een product dat hij moet maken. Daarvoor vraagt hij een oplossing en complete ontzorging. En dat bieden wij. We trekken samen op met onze klanten.” Is de oplossing eenmaal geleverd, dan blijft Laskar Puntlastechniek klanten ondersteunen om deze optimaal in te zetten en er uit te halen wat er in zit. Om dit aspect ook bij de sterke groei te kunnen blijven waarmaken, is er nu speciaal een medewerker aangesteld die de scholing en begeleiding van de klanten doet. “Daar is veelvuldig vraag naar”, zegt Goedhart. “We instrueren onze klanten niet alleen hoe ze moeten omgaan met hun nieuwe punt- of stiftlasmachine, we geven ook periodieke praktische training op punt- en stiftlasgebied. Hier is veel vraag naar en het is vaak wenselijk om elk jaar een opfriscursus te geven. Ook als er een nieuw product moet worden gelast wordt ons advies ingewonnen waarbij regelmatig de manier van construeren wordt aangepast om het product te kunnen punt- of projectielassen.”

Gemoderniseerde technieken
Wat betreft de kennis over het punt- en projectielasproces is er volgens Wim Goedhart nog wel een slag te maken. Het zijn oude technieken, die nog regelmatig kampen met een slecht imago: niet stabiel, veel spetters, verbindingen laten vaak los. Daardoor zijn het punt- en stiftlassen in het verleden ook veel weggesaneerd, omdat het niet werkte. “Maar er is heel veel veranderd”, aldus Goedhart. “Het uiterlijk van de machines is dan niet zoveel veranderd, maar de techniek die er in zit is compleet gemoderniseerd. De oude trafoprincipes zijn vervangen door moderne invertertechnieken. Gecombineerd met moderne besturingstechniek zijn uiterst stabiele en beheersbare productiemethoden ontstaan. De prestaties van de machines met deze middelfrequent invertertechniek liggen op een hoogwaardig niveau en het weerstandlassen is volledig reproduceerbaar en controleerbaar. Ook de mogelijkheden richting moeilijk verlasbare gecoate materialen zijn met de invertertechniek vele malen uitgebreider, waarbij de beschadiging van de coating tot een minimum wordt beperkt. Onze missie is om deze mogelijkheden nog veel duidelijker tot de markt te laten doordringen en daar zijn we mede vanuit onze nieuwe vestiging heel goed op voorbereid.”

Hebben wij uw interesse gewekt?

Bent u benieuwd naar onze puntlas- en/of stiftlasmachines of heeft u vragen hierover? Graag vertellen we er alles over!

Neem vrijblijvend contact met ons op