Laskar Puntlastechniek
  • Actueel

Interview: Moderne puntlastechniek maakt het verschil

In 2021 is MetaalNieuws op bezoek geweest om een reportage te schrijven, over de moderne puntlastechniek bij “Brink Industrial“.
In de editie van 12 november is het volgende artikel gepubliceerd. 

Brink Industrial heeft grote stappen gezet op het gebied van puntlastechniek. Laskar Puntlastechniek heeft het metaalbedrijf in Hoogeveen een productielijn met moderne Tecna puntlasmachines geleverd, waarmee de laskwaliteit sterk is verbeterd en een beheersbaar proces is gerealiseerd. “Met deze techniek kunnen we nu echt het verschil maken”, zegt sales manager Henk Flederus.

Brink Industrial in Hoogeveen is gespecialiseerd in het bewerken van dunne plaat. Met dit specialisme functioneert het bedrijf als toeleverancier voor derden, maar worden ook eigen producten gemaakt. Onder de merknaam Lune worden afvalbakken voor zakelijke toepassingen in de markt gezet en onder de naam Artola barbecues en andere outdoor living producten.

Gedateerde besturingen
Zowel voor de toeleveringsactiviteiten als voor de eigen producten beschikt Brink over een groot aantal lasprocessen. Puntlassen (een vorm van elektrisch weerstandlassen) doen ze in Hoogeveen al zo lang als Flederus zich kan heugen. De zwakke punten van deze techniek zijn hem dan ook genoegzaam bekend: niet stabiel, veel spetters en verbindingen die nogal eens willen loslaten. Vaak is dan ook (dure) nabewerking nodig. “De puntlasmachines die we hadden waren op zich goed, maar ze hadden gedateerde besturingen. En dan is procesbeheersing lastig”, aldus Flederus. Voor het lassen van bijvoorbeeld RVS plaatmateriaal werd dan ook vaak gekozen voor een andere lastechniek. Maar dat was verre van ideaal omdat daarna dan beitsen/passiveren noodzakelijk was.

Voordelen puntlastechniek
Toen er een groot project werd binnengehaald van Defensie voor het leveren van afvalbakken, gaf dat Brink Industrial de mogelijkheid om eens te kijken naar een andere manier van produceren. Met als uitgangspunten: kwaliteits- en procesverbetering en kostprijsverlaging. Hierbij kwam al gauw de modernisering van de puntlascapaciteit in beeld. Logisch, want de afvalbakken worden gemaakt van Zincor (elektrisch verzinkte) staalplaten en voor het hechten van dergelijk dun materiaal is puntlassen in principe aantrekkelijker dan smeltlasprocessen omdat de warmtebeheersing eenvoudiger is en er geen vervorming optreedt. Laskar Puntlastechniek in Hardinxveld-Giessendam werd ingeschakeld voor een goed advies. Deze specialist in puntlastechniek beschikt over de kennis en de mogelijkheden (onder andere een test- en demonstratiecentrum voor het uitvoeren van klantspecifieke lasproeven) om samen met de klant de beste oplossing te vinden voor het product dat hij moet maken. Zo werd ook Brink begeleid. Het gezamenlijke traject resulteerde in de aanschaf van moderne Tecna puntlasmachines, waarin de aloude trafoprincipes zijn vervangen door middelfrequent inverter puntlastechniek. Samen met moderne besturingstechniek levert dit een stabiel en beheersbaar lasproces op met een hoogwaardige laskwaliteit. Het weerstandlassen is met deze machines volledig reproduceerbaar en controleerbaar en biedt tevens meer mogelijkheden om moeilijk verlasbare gecoate materialen te lassen, waarbij de beschadiging van de coating minimaal is. 

Niet meer slijpen
Brink Industrial beschikt nu over drie machines, allemaal met een vermogen 90 kVA. Hiermee is een mooie productielijn opgezet. De eerste machine hecht de afvalbak, de tweede last er een rand aan. De derde machine wordt gebruikt voor andere toepassingen (lassen van filters). Henk Flederus: “Laskar Puntlastechniek heeft een perfect project afgeleverd. Deze puntlastechniek is voor onze afvalbakken de beste manier om te hechten. De oppervlaktelas is nu zo mooi dat we niet meer hoeven te slijpen. Er is een mooie productielijn neergezet, waarmee we super-efficiënt voor ons zelf, maar ook voor onze klanten, kunnen produceren. Dit brengt ons echt verder.” De crux zit volgens Flederus vooral in de besturing, die zelf automatisch voor correcties in het lasproces zorgt als bijvoorbeeld de zinklaag op bepaalde plekken wat dikker is of de plaatjes niet strak genoeg tegen elkaar zitten. “Dit maakt ons minder afhankelijk van het vakmanschap van de medewerkers. We hebben nu een constante hoge kwaliteit en er is veel minder nabewerking nodig.” Zo’n moderne productietechniek is volgens Flederus belangrijk voor Brink omdat het hierdoor concurrerend kan produceren. “Hiermee kunnen we het verschil maken. Met Lune zijn we marktleider in Nederland geworden en boeken we ook steeds meer succes in Europa door aspecten als duurzaamheid, circulariteit en scheiden aan de bron te benadrukken. Onze afvalbakken zijn niet de goedkoopste, maar hebben wel de beste kwaliteit en functionaliteit. Deze puntlasmachines zorgen er mede voor dat we concurrerende aanbiedingen voor deze producten kunnen doen bij aanbestedingen.” Brink Industrial gebruikt de puntlasmachines niet alleen voor de productie van afvalbakken. Deze lastechniek wordt ook ingezet voor het produceren van RVS producten, zoals roosters voor in afzuigingen, voor klanten. “De las is mooi, er is geen verkleuring aan de zichtzijde en het materiaal zit altijd vast. De kwaliteit van deze machines en de puntlassen zelf is top.” 

Stiftlassen
Naast de inverter puntlastechniek heeft Laskar Puntlastechniek ook stiftlastechniek met hoogtemeting en automatische toevoer geleverd bij Brink Industrial. Het systeem voor hoogtemeting voorkomt dat een stift scheef op een product wordt gelast en meet tevens de afsmelting van de stift, wat een belangrijke indicator is van een goede of slechte las. Alle parameters kunnen worden opgeslagen. De stiftlasmachine is uitgevoerd met een automatische aanvoer in combinatie met een handpistool. “Ook hiermee boeken we uitstekende resultaten”, zegt Flederus. 

Laskar Puntlastechniek op Welding Week
Laskar Puntlastechniek is exposant op de Welding Week in Antwerpen en zal hier de laatste innovaties op het gebied van puntlassen en stiftlassen demonstreren. Er worden enkele producten getoond, die zijn geselecteerd en ontwikkeld voor klanten. Zo demonstreert Laskar Puntlastechniek live een moderne inverter puntlasmachine voorzien van een automatisch moerentoevoersysteem. Daarnaast worden op het gebied van stiftlassen de laatste ontwikkelingen getoond met het inventieve meetsysteem dat ook bij Brink Industrial is geleverd. Ook wordt een CNC stiftlas opstelling live gedemonstreerd. Tevens worden enkele IDEAL machines aangeboden. IDEAL bouwt machines voor weerstandlassen. Sinds dit jaar heeft het Duitse bedrijf Laskar Puntlastechniek geselecteerd voor de Benelux, vanwege haar kennis en expertise op het gebied van weerstandlassen. Laskar Puntlastechniek ziet in IDEAL een mooie aanvulling in het productaanbod.

Hebben wij uw interesse gewekt?

Bent u benieuwd naar onze puntlas- en/of stiftlasmachines of heeft u vragen hierover? Graag vertellen we er alles over!

Neem vrijblijvend contact met ons op