Laskar Puntlastechniek
  • Actueel

Probleemloos stiftlasssen

In nauwe samenwerking met Laskar Puntlastechniek heeft NTS Hermus een stiftlasproces opgezet dat staat als een huis en probleemloos functioneert. Een belangrijk aspect hierbij is dat de twee geïnstalleerde
stiftlasmachines zelf het lasproces bewaken. Doordat dit hele proces optimaal is ingericht, is het stiftlassen bij NTS Hermus niet meer een kwestie van ‘proberen en testen’, maar van ‘instellen en maken’.


Lascoördinator Jan Gielens demonstreert het stiftlassen. De twee stiftlasmachines bevinden zich op ooghoogte. Hierdoor kan de persoon die het stiftlaspistool bedient alle informatie van het display aflezen terwijl hij last.

NTS Hermus, een onderdeel van NTS-Group, is specialist in oplossing op het gebied van dun plaatwerk. De toeleverancier in Venray maakt monodelen maar ook meer of minder complexe lassamenstellingen ten behoeve van met name frames en behuizingen. Hiervoor beheerst het bedrijf diverse lasprocessen. Eén daarvan is stiftlassen. Deze lastechniek is vooral aantrekkelijk voor toepassing op zichtdelen, zoals panelen, omkastingen en buitenbeplatingen. Stiftlasbouten, isolatienagels en aardlipjes moeten hier onzichtbaar met het plaatmateriaal worden verbonden en het stiftlassen is hiervoor bij uitstek geschikt.

De mallen zijn voorzien van kunststof ringen, zodat ze geen valse aarde kunnen maken.

Procesbewaking
Al tientallen jaren had NTS Hermus enkele stiftlasmachines in gebruik. Hiermee werden de stiftlasbouten op het plaatmateriaal gelast, waarna de lasser steekproefsgewijs tegen een aantal stiftlasbouten aantikte om te controleren of ze goed vast zaten. Hoewel dit werd uitgevoerd door vakmensen ging er toch nog wel eens wat mis. Er vielen wel eens stiftlasbouten van een Zincor plaat af. Dat moest dus anders. “We hadden van Laskar Puntlastechniek al enkele moderne puntlasmachines in gebruik, die zelf het proces bewaken”, vertelt John Bonants, productiemanager bij NTS Hermus. “Hierdoor hebben we het puntlassen uitstekend onder controle en hetzelfde wilden we realiseren bij het stiftlassen.” Zij konden daarvoor zorgen dankzij een nieuwe Duitse leverancier. NTS Hermus was één van de eerste gebruikers van de nieuwe generatie stiftalasmachines. John Bonants is weliswaar altijd in voor wat nieuws maar hij wil ook graag zeker weten dat een nieuwe machine echt een verbetering is. Daarom gaf Laskar Puntlastechniek een stiftlasmachine aan NTS Hermus in bruikleen om te testen.

Samen aan de slag
Deze stiftlasmachine bleek uitstekend te functioneren. Hij is makkelijk in
te stellen en kan worden voorprogrammeerd op iedere stiftlasbout. “We kregen er een compleet schema bij met de voltages en de instellingen voor alle stiftlasbouten die wij verwerken”, vertelt lascoördinator Jan Gielens. Maar daarmee was de zaak nog zeker niet klaar. Want de stiftlasmachine bewaakt zelf het proces. En dat betekent: als er iets niet klopt, waardoor een stiftlasbout niet goed vast kan worden gelast, blokkeert de stiftlasmachine. “Dan last hij gewoon niet”, aldus Gielens.

“Dan moet je hem ontgrendelen, kijken wat er aan de hand is en dat
oplossen voor je weer verder kunt.” Om blokkeringen te voorkomen moet het hele proces kloppen; niet alleen de stiftlasmachine, maar ook de materialen, de mallen, de stiftlasbouten en -houders en de manier waarop je daar mee omgaat. Daar is NTS Hermus samen met Laskar Puntlastechniek mee aan de slag gegaan.

Goede stiftlasbouten
Het eerste aandachtpunt waren de stiftlasbouten. Het bleek dat de stiftlasbouten die de leverancier leverde niet allemaal exact even lang waren. En bij een afwijking van 0,1 mm stopt de machine er al mee. Dit probleem is opgelost doordat NTS Hermus de stiftlasbouten nu koopt bij Laskar Puntlastechniek, dat ze exact volgens de specificaties levert. Op advies van Laskar Puntlastechniek worden de geleverde stiftlasbouten opgeslagen in een kast en blijven ze in de verpakking zitten tot het moment dat ze worden gebruikt. Zo wordt voorkomen dat er stof en aanslag (door zuurstof in de lucht) op de stiftlasbouten gaat zitten, wat verstorend kan werken. Ook de mallen zijn aangepakt. Deze waren van aluminium maar moeten van kunststof zijn. Alle mallen zijn daarom nu voorzien van kunststof ringen, zodat ze geen valse aarde kunnen maken. Daarnaast is aandacht geschonken aan de bouthouders. In alle bakjes waarin de verschillende maten stiftlasbouten liggen, liggen nu ook bouthouders die van te voren exact zijn afgesteld op de lengte van de stiftlasbout. Verder zijn de systemen voor de automatische aanvoer van de stiftlasbouten die NTS Hermus al had bij de oude stiftlasmachines, helemaal schoongemaakt en nagekeken. En tot slot is de lastafel aangepast. De twee stiftlasmachines bevinden zich op ooghoogte. Hierdoor kan de persoon die het stiftlaspistool bedient alle informatie van het display aflezen terwijl hij last.


De stiftlasboutjes blijven in de verpakkingen zitten tot het moment dat ze worden gebruikt. Dit voorkomt dat er stof en aanslag op gaat zitten, wat verstorend kan werken.

Foutloos en efficiënt proces
Al deze maatregelen hebben geresulteerd in een foutloos en efficiënt proces. Op de lastafel bevinden zich twee stiftlasmachines. Zo kan een opgespannen plaat in één keer worden afgemaakt als er twee verschillende soorten stiftlasbouten op gelast moeten worden. De insteltijden zijn flink omlaag gegaan omdat de stiftlasmachine makkelijk is te programmeren en er zelden of nooit bijgeregeld hoeft te worden. “Dat is belangrijk voor ons omdat de series steeds kleiner worden”, aldus Bonants. Makkelijk is ook dat het aantal te leggen lassen in de stiftlasmachine kan worden ingegeven. Is dat aantal bereikt dan stopt hij automatisch. Zo heeft NTS Hermus het stiftlasproces nu volledig onder controle. En wel zo goed dat het kan worden uitgevoerd door minder gekwalificeerde mensen. In de oude situatie kon het stiftlassen alleen worden uitgevoerd door specialisten. Nu kan de specialist de stiftlasmachine instellen en het werk zelf overdragen aan iemand anders.

Automatische aanvoer

De apparaten voor de automatische aanvoer van de stiftlasbouten die NTS Hermus al had bij de oude stiftlasmachines, zijn helemaal schoongemaakt en nagekeken

Ondersteuning Laskar puntlastechniek
NTS Hermus legt alle puntlassen al vast in de bedrijfssystemen. “Dat gaan we met de stiftlassen ook nog doen”, zegt John Bonants. “Mocht er dan toch een keer iets fout gaan, dan kunnen we dat eenvoudig traceren en daar actie op ondernemen.” Hij en zijn collega Jan Gielens zijn heel tevreden over de stiftlasmachines én over de rol van Laskar Puntlastechniek. “De stiftlasmachines hebben heel veel mogelijkheden. Maar alleen een stiftlasmachine leveren is geen kunst. Ze hebben ons uitstekend ondersteund om alles te verzorgen wat nodig is om er een succes van te maken. Hebben we een probleem dan komen ze langs en leggen ze het uit. Dat is wat je je wenst van een leverancier.”

Bron: www.metaalnieuws.nl

Hebben wij uw interesse gewekt?

Bent u benieuwd naar onze puntlas- en/of stiftlasmachines of heeft u vragen hierover? Graag vertellen we er alles over!

Neem vrijblijvend contact met ons op