Laskar Puntlastechniek
  • Actueel

Interview met BOZ Group over ‘smart industry’

Onlangs zijn wij op bezoek geweest bij onze klant BOZ Group in Bergen op Zoom. We hadden een gesprek met Corné van Opdorp, managing director. BOZ Group is een trouwe klant en werkt met een CNC stiftlasmachine en diverse inverter puntlasmachines van Laskar Puntlastechniek.

BOZ Group is een familiebedrijf sinds 6 oktober 1975, waar nu zo’n 150 mensen in dienst zijn. Corné heeft eind 2008 het bedrijf overgenomen van zijn vader. BOZ Group is leverancier van precisieplaatwerk. Gespecialiseerd in ontwikkeling en engineering, plaatbewerking, poedercoaten, assemblage, machinebehuizingen en laserlassen. Het liefst verkopen ze samengestelde producten die eigenlijk de hele productie zien.

Hoge nauwkeurigheid
BOZ Group werkt met producten, waarbij de nauwkeurigheid zo hoog is dat je een bepaalde afmeting moet garanderen. Vroeger lasten ze met de hand, met een stiftlaspistool. Bijvoorbeeld voor waterzuiveringsinstallaties. Daarbij moeten zoveel onderdelen gemonteerd worden, wat met de hand veel lastiger te stiftlassen is, je kunt er moeilijk bij. “Geautomatiseerd met een stiftlasmachine is de kwaliteit veel beter te garanderen, de positionering is nu gewoon goed, het past ten alle tijden”, aldus Corné. “Wat we eerst handmatig deden, is in de afgelopen jaren geautomatiseerd. Zo ook met het weerstandslassen en zeker door de nieuwe CNC stiftlasmachine van jullie die we nu hebben staan. Hiermee kunnen we veel beter de parameters terugschrijven, want onze doelstelling is dat we alles veel beter kunnen traceren naar de productiebron toe”.

Smart industry
Net als bij Laskar Puntlastechniek beseffen ze bij BOZ Group goed dat in de huidige tijd ‘smart industry’ heel belangrijk is. De connectiviteit met machines, traceability, alles moet connecten met elkaar. De machine op zich is vaak niet meer de doorslaggevende factor. Het is vaak de connectiviteit, de programmeerbaarheid, de eenvoud. De kwaliteitsborging staat hierbij nog steeds voorop. Men wil gegevens kunnen herleiden. Uit welke productiebatch komt het product? Wie heeft eraan gewerkt? Welke kwaliteitscontroles zijn er geweest? Als je dat soort bewijzen kunt verzamelen, geeft dat zoveel rust. Er zit ook steeds meer intelligentie in de machines, daardoor hoeft de bediener minder het verschil te maken.

Stiftlas- en puntlasmachines
“De machines voor zowel het stiftlasproces als het puntlasproces van Laskar Puntlastechniek voldoen aan onze wensen, dus dat gaat erg goed. Daar moet je geen risico’s mee nemen en nogmaals eenvoud en snelheid zijn belangrijk”. Goede communicatie speelt ook een belangrijke rol.  Regelmatig is er onderling contact, bijvoorbeeld als BOZ Group met een nieuw product werkt, dan wordt er vaak even samen gekeken of er mooier zichtwerk mogelijk is en indien nodig naar een extra sterke verbinding.

Prettige samenwerking
BOZ Group en Laskar Puntlastechniek werken al geruime tijd samen. Wij vroegen Corné waarom ze graag met de CNC stiftlasmachines en inverter puntlasmachines van Laskar Puntlastechniek werken. “Enerzijds omdat we jullie een prettige organisatie vinden om mee samen te werken. Wij kennen jullie al een tijdje achter de schermen. Ook met de puntlasmachines gaat dat erg goed, dus de relatie staat op nummer één, dat vind ik belangrijk. Ook wat betreft advies, varen we ook deels op het advies van de leverancier, dus van jullie. Je ziet dat de systemen die gebruikt worden gemakkelijk in te zetten zijn voor de medewerkers en nogmaals die traceablility is belangrijk. Jullie aanbod sluit aan bij onze vraag en jullie service is gewoon goed”. Een betrouwbare verbinding in een product is hierbij heel belangrijk.  Als trouwe klant maakt BOZ Group ook gebruik van het onderhoud en de scholing van Laskar Puntlastechniek.

Hebben wij uw interesse gewekt?

Bent u benieuwd naar onze puntlas- en/of stiftlasmachines of heeft u vragen hierover?

Neem vrijblijvend contact met ons op