Laskar Puntlastechniek

Veelgestelde vragen

Wat is puntlassen?

Puntlassen wordt voornamelijk toegepast voor het verbinden van dun plaatwerk (meestal tussen 0.5 en 3 mm). De dikte van het materiaal hoeft niet gelijk te zijn, bijvoorbeeld 1 op 4 mm is een mogelijkheid. Meest voorkomende materialen voor puntlassen zijn rvs, staal, aluminium en verzinkt metaal. Met een puntlasmachine is het ook mogelijk om moeren en bouten te lassen.

Klik hier om meer te lezen over puntlassen.

Wat is stiftlassen?

Stiftlassen wordt heel breed toegepast. Van kleine stiftlasbouten op dun plaatwerk tot M22 kopdeuvels voor brugbouw. Voor het lassen op dun plaatwerk wordt vaak gebruik gemaakt van condensator ontlading stiftlasmachines (scrol naar info condensator ontlading). Voor plaatwerk dikker dan 4mm wordt gekozen voor kortsluitboog stiftlasmachines (scrol naar info kortsluitboog).

Klik hier om meer te lezen over stiftlassen.

Wat is moerenlassen?

Moerenlassen wordt vaak toegepast bij het aanbrengen van draad op een dunne plaat, als tappen geen optie is. Er wordt dan vaak gekozen voor het lassen van moeren, door dit te doen met een puntlasmachine wordt er weinig warmte ingebracht. Daardoor vindt er niet of nauwelijks vervorming plaats. Ook is het een snel en veilig proces. Deze methode kan ook worden toegepast op dikker materiaal. Lasmoeren zijn verkrijgbaar in staal en RVS van M3 t/m M16.  

Klik hier om contact met ons op te nemen over moerenlassen.

Wat is stuiklassen?

Stuiklassen wordt toegepast om werkstukken aan elkaar te verbinden. Een ‘stuik’ is het uiteinde van een langvorming voorwerp en een stuklas wordt ook wel een kopse las genoemd. Bij stuiklassen worden bijvoorbeeld buizen of metaalplaten die in elkaars verlengde liggen aan elkaar gelast. Wij leveren ook stuiklasmachines voor afbrand-stuiklassen.

Klik hier om contact met ons op te nemen over stuiklassen.